Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Πως επιδρά η ασπιρίνη στον οργανισμό μας;


Σήμερα, όλοι μας, όταν έχουμε πονοκέφαλο, παίρνουμε μία ασπιρίνη (ή ντεπόν, κλπ) και ως εκ θαύματος, γινόμαστε καλά. Πως όμως γίνεται αυτό; Πως επιδράει η ασπιρίνη στον οργανισμό μας και συμβαίνει αυτό;


Ένας πονοκέφαλος μπορεί να προκύψει όταν οι μύες στο κεφάλι ή / και στον αυχένα, αρχίζουν να τεντώνονται. Έτσι, όσο περισσότερο τεντώνονται, τόσο περισσότερο πονοκέφαλο έχουμε. (δεν θα επεκταθούμε άλλο στον πονοκέφαλο)

Υπεύθυνη για αυτό το "τέντωμα" των μυών, είναι μία ουσία λοιπόν, που ονομάζεται προσταγλανδίνη (prostaglandin).

Αυτή η χημική ουσία λοιπόν, παράγεται από τον οργανισμό μας εξαιτίας για παράδειγμα του στρες (υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπορούν να την ενεργοποιήσουν). Η ουσία αυτή παράγεται για να στείλει μηνύματα στον εγκέφαλο ότι κάτι στον οργανισμό μας δεν πάει καλά.

Εδώ λοιπόν έρχεται και κάνει το "θαύμα" της η ασπιρίνη

Παίρνοντας μία ασπιρίνη, σταματάμε σταδιακά την παραγωγή της ουσίας αυτής, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα μηνύματα "κινδύνου" και πόνου στον εγκέφαλο. Έτσι σταδιακά παύει να παράγεται η ουσία και παύουμε να έχουμε πονοκέφαλο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ότι η ασπιρίνη "θεραπεύει" και άλλες "ασθένειες". Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ουσία προσταγλανδίνη εμπλέκεται και σε άλλες οργανικές λειτουργίες.

Για παράδειγμα, είναι υπεύθυνη για την πήξη του αίματος που μπορεί να μας οδηγήσει ακόμα και σε ανακοπή καρδιάς.

Έτσι, η ασπιρίνη προλαμβάνει αυτό το φαινόμενο, διακόπτοντας την παραγωγή της ουσίας αυτής, αποτρέποντας την πήξη του αίματος και γλυτώνοντας την ανακοπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: