Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Βάλτε στόχους για το νέο έτος

Εκτύπωση του άρθρου 

Οι μέρες περνούν τόσο γρήγορα, που σπάνια προλαβαίνει κανείς να σκεφθεί. Οι εξελίξεις συνήθως μας προλαβαίνουν, ειδικά τους εργαζόμενους γονείς, που έχουν τόσα πολλά στο μυαλό τους και πρέπει σε όλα να είναι καλοί - για να μην πούμε τέλειοι. Δουλειά, σπίτι, οικογένεια...
Πολλοί συνιστούν, λοιπόν, στο τέλος κάθε χρόνου να κάνουμε έναν απολογισμό και να βαζουμε νέους στόχους για την επόμενη χρονιά.

*Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή των παιδιών σας. Τα cheeseburger, η pizza και τα σουβλάκια, μπορεί να είναι λιχουδιά για εκείνα και εύκολη λύση για τους γονείς, σίγουρα όμως δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία τους. Φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο δεν πρέπει να απουσιάζουν από το διαιτολόγιό τους και για να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το σπιτικό φαγητό. Οι "λιχουδιές" δεν απαγορεύονται, αλλά με μέτρο.

*Αφιερώστε πραγματικό χρόνο στα αγγελούδια σας. Μην κάθεστε απλά δίπλα τους. Δώστε τους σημασία. Παίξτε μαζί τους. Είναι δύσκολο ορισμένες φορές, αλλά το έχουν ανάγκη. Καλύτερα 1 ώρα ουσιαστικής και ενεργής παρουσίας, παρά 2 ώρες απλής "συγκατοίκησης".

*Επιλέξτε δημιουργικά παιχνίδια. Η τηλεόραση και ο υπολογιστής είναι ξεκούραστα για εσάς, αλλά τα παιδιά έχουν ανάγκη από δημιουργικό παιχνίδι. Ένα παζλ, ένα παιχνίδι με πλαστελίνες, ένα με κατασκευές, είναι ό,τι καλύτερο για τη φαντασία τους, για την αντίληψή τους. Εάν συγκρίνετε παιδιά, που ασχολούνται με δημιουργικά παιχνίδια με άλλα, που χαζεύουν για ώρες στην τηλεόραση, σίγουρα θα χαρακτηρίσετε τα πρώτα εξυπνότερα.

*Μην αμελείτε τις παιδιατρικές εξετάσεις. Δεν λέει κανείς να αποκτήσετε εμμονή με το βιβλιάριο υγείας του παιδιού, αλλά μην φτάσετε και στο άλλο άκρο να μην θυμόσαστε σε ποιο συρτάρι το έχετε βάλει. Ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους τα εμβόλια είναι πολύ σημαντικά για τον υπόλοιπο βίο τους. Επικοινωνείστε με τον παιδίατρό σας και κάνετε αυτό που σας λέει.

*Βοηθήστε τα να ανεξαρτητοποιηθούν. Θέλει κόπο στην αρχή και πολλή, πολλή κούραση, αλλά μετά θα απολαμβάνετε τους καρπούς των προσπαθειών σας. Μάθετέ τα να μην ζητούν βοήθεια για απλές δραστηριότητες. Να ντύνονται και να γδύνονται μόνα τους, να πηγαίνουν τουαλέτα μόνα τους, να τρώνε μόνα τους. Αυτό αυτόματα σημαίνει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για εσάς και λιγότερα νεύρα. Άρα και πιο ευτυχισμένα παιδιά.

Σημειώστε τους στόχους σας σ'ένα μπλοκάκι και του χρόνου τέτοια εποχή θα κάνετε τον απολογισμό σας.

Καλή Δύναμη...http://www.mother.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: