Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ωραιοπάθεια


Το σημερινό θέμα της μέρας είναι η ωραιοπάθεια. Λίγο πολύ όλοι μας θέλουμε να είμαστε ωραίοι, να φαινόμαστε ωραίοι στους άλλους και κάθε αυτού νιώθουμε ωραία και με τον εαυτό μας. Είναι τελείως φυσιολογικό θα έλεγα, όταν αρέσουμε νιώθουμε και αυτοπεποίθηση και η ζωή επιβάλει αυτοπεποίθηση για να την χαρούμε και να την ζήσουμε όπως εμείς την θέλουμε. Όμως τι γίνετε; Η αυτοπεποίθηση μπορεί όχι και τόσο δύσκολα να μετατραπεί σε ωραιοπάθεια – ναρκισσισμό, δηλαδή να θεωρούμε τον εαυτό μας πολύ ωραίο και να το επιδεικνύουμε προκαλώντας τους υπόλοιπους να το δουν. Δεν είναι και ότι καλύτερο νομίζω. Από που προέρχεται όμως το συναίσθημα της ωραιοπάθειας ενός ατόμου; Σαφώς και είναι ένα συναίσθημα που σου το χαρίζει απλόχερα κάθε κοινωνία και δεν έχεις παρά να το αρπάξεις.

Καθημερινά υπάρχει μια πληθώρα διαφημίσεων μέσα από την τηλεόραση και όχι μόνο που μας θέλουν να αγοράζουμε ένα προϊόν περί ομορφιάς, ρουχισμού, αξεσουάρ κ.τ.λ που με τον πολύ έξυπνο τρόπο διαφήμισης τους μας κάνουν να αισθανόμαστε μοναδική, πράγμα αναληθές όμως(δεν το αγοράζουμε μόνο εμείς, αλλά και πολύ άλλοι). Έτσι μπαίνουμε στην διαδικασία να νιώθουμε σιγά σιγά μοναδική, ωραίοι σαν να έχουμε αυτό το κάτι που δεν έχουν οι άλλοι γύρο μας.
Η αλήθεια είναι πως η ωραιοπάθεια είναι ένα συναίσθημα που δεν στηρίζετε στην λογική, θα έλεγα πως στηρίζετε περισσότερο σε μια ψεύτικη ιδέα που έχουμε χτίσει εμείς για τον εαυτό μας που δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα. Το αν είμαστε μοναδική η όχι το ξέρουμε από μόνοι μας και ασφαλώς δεν χρειαζόμαστε κάποιο προϊών για να μας το αποδείξει, να μας δώσει αυτήν την αίσθηση μοναδικότητας που στην τελική δεν χρειαζόμαστε. Το να είσαι όμως μοναδικός δεν πρέπει να σου δίνη και την αίσθηση πως οι άλλοι γύρο σου πρέπει να στο αναγνωρίζουν με το ”ζόρι” ούτε φυσικά να τους το προβάλεις εσύ.
πυγή: http://peoplethought.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: