Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Οι διακοπές έφυγαν, τα κιλά έμειναν. Τι κάνουμε;


meta tis diakopes kila
Με τον Αύγουστο να ψυχορραγεί, τον Σεπτέμβρη προ των πυλών, και τους τελευταίους παραθεριστές να βρίσκονται σε άδεια, οι πόλεις γεμίζουν και ξαναμπαίνουν αργά και σταθερά στους ρυθμούς τους. Οι μνήμες από το καλοκαίρι δεν έχουν ακόμα σβύσει, όπως και τα κιλά που προστέθηκαν από τις μικρές αμαρτίες.

Λένε ότι η βαλίτσα της επιστροφής πολλές φορές δεν μπορεί να κλείσει από τις αναμνήσεις των διακοπών και τα βότσαλα τις παραλίας, αλλά τον Σεπτέμβρη δεν μπορούν (σε αρκετούς) να κουμπώσουν και τα παντελόνια ή οι φούστες.
Το να περάσει κανείς καλά στις διακοπές του δεν είναι έγκλημα. Το αντίθετο, πολλές φορές είναι και αναγκαίο. Με τόση πίεση και άγχος στην καθημερινότητα, το να ξεχαστείς και να αποδράσεις από αυτή, είναι λυτρωτικό. Αρκεί όμως να μην το παρακάνει. Και ειδικά με το φαγητό και το αλκοόλ. Τις πιο πολλές φορές αιτία είναι η απρογραμμάτιστη διατροφή. Που λογικό είναι να βγει εκτός προγραμματισμού, διακοπές πάμε όχι σε οργανωμένο πλάνο εργασίας ή σε στρατόπεδο. Το αργοπορημένο ξύπνημα, οι πρόχειρες επιλογές φαγητού (σε κάθε φάση της ημέρας), η μεγάλη κατανάλωση φαγητού (χωρίς να το καταλαβαίνει κανείς), η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ όλα αυτά μαζί μπορούν να κατηγορηθούν για τα λίγα κιλά παραπάνω.
Και όμως οι πιο πολλοί που επιστρέφουν από τις διακοπές τους με κάποια κιλά παραπάνω δύσκολα αναγνωρίζουν το γιατί έγινε αυτό. Γιατί η χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος του φαγητού και η ικανοποίηση από το ίδιο (ωραίες ή νέες γεύσεις) ή η ικανοποίηση από τις συναναστροφές και την παρέα είναι δυο σημαντικοί παράγοντες που αποτρέπουν κάποιο από το να προσέξει. Αν μάλιστα προσθέσουμε σε αυτό και την (με καλούς όρους) κοινωνική πίεση γύρω από το τραπέζι από τους φίλους, «έλα μωρέ καλοκαίρι είναι, πάλι κάνεις δίαιτα» κλπ τότε εύκολα κάθε ιδέα αναστολής ή προσοχής μπορεί να καμφθεί
.
Ήρθε όμως η συντέλεια του κόσμου; Σίγουρα όχι. Και τα λίγα κιλά παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ποινικό αδίκημα αλλά ούτε θα μείνουν μόνιμα. Ούτε η μέχρι τα τώρα προσπάθεια διαχείρισης του βάρους έχει τερματίσει ή ακυρωθεί. Το αντίθετο. Αν κάποιος βρισκόταν σε πρόγραμμα διατροφής πριν τις διακοπές και τώρα έχει κάποιο βάρος παραπάνω, είναι πολύ πιο εύκολο να μπει πίσω σε πρόγραμμα με μεγαλύτερη επιτυχία και πιο δυναμικά. Γιατί κατέχει 2 πολύτιμες γνώσεις.
  1. Του τι είναι το πρόγραμμα διατροφής και πως μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία
  2. Το ποια είναι τα λάθη που δεν πρέπει να (ξανά)γίνουν για να μην αποτύχει
Αν λοιπόν περάσατε καλά στις διακοπές σας, πάρτε βαθιά ανάσα και ξεκινήστε πάλι. Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα και θα δείτε άμεσα στην διαφορά.
  1. Ακριβό μου ημερολόγιο. Βασικό εργαλείο δουλειάς που θα βοηθήσει στην οργάνωση και την παρακολούθηση της προσπάθειας σας. Όσο πιο συνεπής είστε στην τήρηση του με καταγραφή του φαγητού που καταναλώνεται, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες για επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειάς σας.
  2. Κρύψτε την ζυγαριά. Αρκετή πίκρα σας πρόσφερε μετά την επιστροφή από τις διακοπές. Η καθημερινή ανάβαση στην ζυγαριά ... του μαρτυρίου δεν θα σας δώσει καμία νέα πληροφορία. Θα σας προσθέσει άγχος και πίεση.
  3. Εμπρός καλό μου ποδήλατο (ή οποιοδήποτε άλλο όργανο γυμναστικής). Ακόμα και αν δεν υπάρχει το πεζό 2 (τα ποδαράκια σας) είναι αρκετά να σας βοηθήσουν να έχετε μία ικανοποιητική άσκηση έστω και σε μικρότερη κλίμακα από αυτή του γυμναστηρίου.
  4. Γεμίστε την φρουτιέρα. Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει Σεπτέμβρη αλλά τα φρούτα του καλοκαιριού είναι ακόμα διαθέσιμα με την καλύτερη δυνατή τους γεύση.
  5. Πείτε ναι στην αμαρτία με μέτρο. Οι καλοκαιρινές νύχτες έχουν φύγει μόνο ημερολογιακά και είναι ακόμα εδώ. Όπως εδώ είναι και όλοι οι συνένοχοι στα καλοκαιρινά διατροφικά ατοπήματα. Προσπαθήστε να βάλετε ένα όριο στις εξόδους σας και ακόμα σε αυτές κάντε τις λιγότερες δυνατές παρασπονδίες.
  6. Αγαπήστε το γιαούρτι. Ένα εξαιρετικό δροσιστικό τρόφιμο που μαζί με φρούτα και ξηρούς καρπούς μπορεί να σας κρατήσει μακριά από τα γλυκίσματα με υπερβολική ζάχαρη.
  7. Αυξήστε τις σαλάτες και τα λαχανικά στο φαγητό σας. Σίγουρα και τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες που φάγατε το καλοκαίρι λαχανικά είναι, αλλά ήταν όλα τηγανητά. Δοκιμάστε να τα ψήσετε ή να τα κάνετε κοκκινιστά. Το κοκκίνισμα με λίγο λάδι δεν είναι το πρόβλημα.
  8. Καλό το καφεδάκι με τους φίλους στην πλατεία, μην παραμελήσετε όμως και το νεράκι. Κρίμα είναι. Πιείτε 1-2 ποτήρια μαζί με τον καφέ. Συνολικά θα έχετε πιεί 3 ποτήρια υγρά χωρίς να το καταλάβετε και χωρίς να ζοριστείτε.
  9. Δεν νομίζετε ότι ήρθε ο καιρός να κόψετε το τσιγάρο;

 Featuredhttp://www.diatrofi.gr/index.php/diaita/item/2617-%CE%9F%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AD%CF%82-%CE%AD%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B1%CE%BD,-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B9%CE%BB%CE%AC-%CE%AD%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%CE%A4%CE%B9-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5#.Uib0nxIdg-8.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: