Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Δες τον πιο εύκολο τρόπο για τον υπολογισεις τις γόνιμες μέρες του κύκλου σου!


Πώς μπορώ να εντοπίσω τις γόνιμες μέρες του κύκλου μου;

Οι γόνιμες μέρες του κύκλου, θεωρούνται οι μέρες που ακολουθούν την ωοθυλακιορρηξία, την απελευθέρωση δηλαδή του ώριμου ωαρίου από την ωοθήκη στην μέση κάθε εμμηνορυσιακού κύκλου. Ιδανικά, σε έναν σταθερό κύκλο 28 ημερών, η ωοθυλακιορρηξία συντελείται την 14η ημέρα (υπολογισμένη από την 1η ημέρα της περιόδου).

Δεδομένου ότι το ωάριο έχει χρόνο ζωής 24-48 ώρες, όπως και το σπερματοζωάριο, γόνιμες θεωρούνται οι μέρες μεταξύ 12 και 16. Αν συνυπολογίσουμε και τυχόν καθυστερήσεις στην ωοθυλακιορρηξία, πάμε στην 18η ημέρα. Ελεύθερη επαφή στο διάστημα αυτό (12η-18η ημέρα), έχει μεγάλες πιθανότητες σύλληψης. Σε μικρότερους κύκλους (21-24 ημερών), η ωοθυλακιορρηξία συντελείται νωρίτερα, και σε μεγαλύτερους κύκλους (30-35 ημερών) αργότερα. Στην πραγματικότητα, η ακριβής ημέρα της ωοθυλακιορρηξίας δεν είναι επακριβώς γνωστή, ακόμα και σε σταθερούς κύκλους, πολύ δε περισσότερο σε ασταθείς κύκλους, που είναι πιο συχνοί στην πράξη.
Για τον προσδιορισμό των γόνιμων ημερών, υπάρχουν προγράμματα και εφαρμογές στο διαδίκτυο, που σας δίνουν μια πολύ καλή προσέγγιση των γόνιμων ημερών, ανάλογα με το αν έχετε σταθερό κύκλο ή όχι, και πόσες μέρες διαρκεί.
Προσέξτε μόνο το γιατί θέλετε να προσδιορίσετε τις γόνιμες μέρες. Το σκεπτικό αυτού του υπολογισμού αλλάζει από το αν το θέλετε για μελλοντική σύλληψη, ή για αντισύλληψη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο προσδιορισμός των γόνιμων ημερών, δεν μπορεί να αποτελέσει επ ουδενί τρόπο αντισύλληψης!

eliashintipas@yahoo.gr
faysbook

Δεν υπάρχουν σχόλια: