Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Είναι νέα,πρόσφατα μανούλα,εργαζόμενη και όμως έκανε παραδοσιακό τυρί μόνη της.Μπράβο στη φίλη και αναγνώστρια του blog Βάσω Κάκκα

Έτσι απλά,σηκώθηκα μια ωραία πρωι΄΄α και είπα,θα κάνω τυρί!και έτσι έγινε!Η συνταγή είναι η κλασσική παραδοσιακή που φτιάχνουμε τυρί.Πριν από οτιδήποτε καθαρά χέρια κατά προτίμηση γάντια  μιας χρήσης,σωστή απολύμανση όλων των σκευών πριν τη χρήση τους.
Χρειαζόμαστε τυρομαγια(πυτια), γάλα(αγελάδας,προβάτου,κατσίκας) τσαντίλα και μεράκι,συστατικό επιτυχίας για οτιδήποτε..Σε περίπτωση που το γάλα είναι παστεριωμένο,χρειάζεται και καλλιέργεια.
Στα 30κιλα λοιπόν γάλακτος το οποίο έχουμε ζεστάνει στους 35 με 37 βαθμούς ,ρίχνουμε 1,5 κ.της σ. τυρομαγια ανακατεμένη με τριπλάσια ποσότητα νερού,ανακατεύουμε ,σκεπάζουμε κ αφήνουμε έως ότου πατώντας το δάχτυλο πάνω στο μείγμα, να βγαζει  γαρο.Ανακατεύουμε και ρίχνουμε στη τσαντίλα, σφίγγουμε να στραγγίσει , δένουμε και βάζουμε κάτι βαρύ για να σφίξει το τυρί μας.Καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν!!



                                                                                                                                        Βασω..

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μπράβο Βάσω φαινεται πεντανόστιμο