Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Η αποτρίχωση του εφηβαίου αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης

Η αποτρίχωση του εφηβαίου αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσηςΗ αποτρίχωση είτε με ξυράφι, είτε με κερί στην περιοχή του εφηβαίου αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης ιϊκών δερματικών μολύνσεων και ιδιαίτερα της μολυσματικής τερμίνθου.

Το παραπάνω εύρημα είναι προϊόν μιας πρόσφατης μελέτης, η οποία έδειξε ότι η αποτρίχωση της περιοχής δημιουργεί μικροτραυματισμούς στο δέρμα και με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η πιθανότητα μόλυνσης με τον ιό της μολυσματικής τερμίνθου.

Στο παρελθόν η αποτρίχωση του εφηβαίου γινόταν μόνο για θρησκευτικούς, ή πολιτισμικούς λόγους. Σήμερα όμως συνιστά μόδα την οποία ακολουθούν εκτός από τις γυναίκες, ολοένα και περισσότεροι άνδρες.


Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια μεταδοτική δερματική λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της μολυσματικής τερμίνθου, τον MCV. Πρόκειται για έναν ιό που ανήκει στην ομάδα των ιών της ευλογιάς, ο οποίος προκαλεί θολωτές, ελαφρώς λευκωπές βλατίδες, ή όζους στο δέρμα, που ονομάζονται σωμάτια της τερμίνθου, ή υποδόρια κονδυλώματα.

Η μολυσματική τέρμινθος είναι πολύ συχνή στα παιδιά και στους ενήλικες με κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, είτε λόγω φαρμάκων, είτε λόγω ασθένειας. Μπορεί ωστόσο να μεταδοθεί και μέσω της σεξουαλικής επαφής, και σύμφωνα με τους ερευνητές, ο αριθμός των κρουσμάτων που οφείλονται σε σεξουαλική επαφή έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία.
Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ώθησε την ερευνητική ομάδα να διερευνήσει τη συσχέτιση ανάμεσα στην αποτρίχωση του εφηβαίου από ολοένα και περισσότερα άτομα και στην έξαρση της μολυσματικής τερμίνθου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς που επισκέφτηκαν μια ιδιωτική κλινική για δερματικά νοσήματα στη Νίκαια της Γαλλίας, από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι το Μάρτιο του 2012. Κατά την περίοδο αυτή, 30 άτομα μολύνθηκαν με μολυσματική τέρμινθο, εκ των οποίων οι 6 ήταν γυναίκες και οι 24 άνδρες, με μέση ηλικία τα 29.5 έτη. Σε τέσσερις περιπτώσεις οι δερματικές αλλοιώσεις της μόλυνσης εξαπλώθηκαν μέχρι το υπογάστριο και σε μια περίπτωση μέχρι τους μηρούς.

Σε 10 περιπτώσεις διαγνώστηκαν άλλες, σχετικές δερματικές καταστάσεις , όπως είναι τα κονδυλώματα, οι τρίχες που μεγαλώνουν εσωτερικά, οι κύστες, οι ουλές και η θυλακίτιδα( βακτηριακή δερματική λοίμωξη). Παράλληλα, το 93% των 30 ασθενών χρησιμοποιούσε μια μέθοδο αποτρίχωσης του εφηβαίου. Πιο συγκεκριμένα, το 70% ξύριζε το τριχωτό του εφηβαίου, το 13% το κούρευε και το 10% το αποτρίχωνε με κερί.

Από τη στιγμή που η μολυσματική τέρμινθος μεταδίδεται πολύ εύκολα, ακόμα και μέσω της αυτομόλυνσης, οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι πολύ πιθανό η αποτρίχωση να ενθαρρύνει την εξάπλωση της, σαν αποτέλεσμα των μικροτραυματισμών που προκαλεί στο δέρμα.

Στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν οι ερευνητές την αύξηση της εφαρμογής μεθόδων αποτρίχωσης στην περιοχή του εφηβαίου, αναφέρονται σε μια πιθανή σχέση με τις εικόνες που προβάλλονται από το διαδικτυακό πόρνο, σε μια προσπάθεια αύξησης του σεξουαλικού αισθησιασμού, σε μια ασυνείδητη επιθυμία προσομοίωσης μιας παιδικής εμφάνισης, καθώς και σε μια επιθυμία απάρνησης της ζωώδους φύσης του ανθρώπου.

Τα ευρήματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία, από τη στιγμή που παρατηρείται παγκοσμίως μια έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων εκτιμούν ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν αυτή τη στιγμή 110 εκατομμύρια άτομα που φέρουν ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο αναλογεί σε ένα σύνολο 20 εκατομμυρίων νέων λοιμώξεων κάθε χρόνο. Οι ειδικοί, μάλιστα, επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια κατάσταση η οποία επιδεινώνεται και πρέπει να αντιμετωπισθεί με συνέπεια τόσο από τους αρμόδιους φορείς, όσο και από κάθε άτομο ξεχωριστά.

Πηγή: medicalnewstoday

Δεν υπάρχουν σχόλια: