Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Νοιάζεστε για το περιβάλλον ή μπααα;



Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης, είναι ευκαιρία να διαπιστώσετε πόσο οικολογικά λειτουργείτε στην καθημερινότητά σας. Κάντε το τεστ που ακολουθεί.


Άλλοι από άγνοια και  άλλοι από αδιαφορία, δεν κάνουν τίποτα για να προστατέψουν το περιβάλλον, αγνοώντας ότι έτσι σαμποτάρουν την υγεία τους και το μέλλον των παιδιών τους και του πλανήτη. Κι εσεις; Κουνάτε το δαχτυλάκι σας προς τη σωστή κατεύθυνση, ή ανήκετε στη κατηγορία εκείνων που πιστεύουν ότι τίποτα δεν περνάει από το χέρι τους  για να βοηθήσουν στη σωτηρία της γης; Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις για να το διαπιστώσετε.



1. Το πήρατε απόφαση να βάλετε στη ζωή σας την σωματική άσκηση. Κάνετε δώρο  στον εαυτό σας...


Α. Ένα μηχάνημα γυμναστικής που γυμνάζει όλες τις ομάδες μυών.
Β. Μια ετήσια συνδρομή  στο γυμναστήριο που βρίσκεται κοντά στο σπίτι, ή τη δουλειά σας, ώστε να πηγαίνετε εκεί χωρίς να χρειάζεστε το αυτοκίνητό σας.
Γ. Ένα ποδήλατο για  τις κοντινές καθημερινές σας μετακινήσεις.


2. Θέλετε να κάνετε εξοικονόμηση χαρτιού στο γραφείο σας:


Α. Σταματάτε να χρησιμοποιείτε post-it και τυπώνετε την ηλεκτρονική σας αλληλογραφία, για να μπορείτε να θυμάστε τι πρέπει να κάνετε.
Β. Τυπώνετε την ηλεκτρονική σας αλληλογραφία, κρατάτε από αυτήν ότι σας είναι χρήσιμο, και  τα υπόλοιπα χαρτιά τα πηγαίνετε στο σπίτι για να ζωγραφίσουν από την πίσω μεριά τα παιδιά σας.
Γ. Ξεκαθαρίζετε την αλληλογραφία σας πριν την τυπώσετε, και τυπώνετε μόνο όσα σας χρειάζονται, τα οποία εν συνεχεία, πετάτε στο καλάθι της ανακύκλωσης χαρτιού.


3. Με ποιο τρόπο καθαρίζετε τα τζάμια και γενικά τις γυάλινες επιφάνειες του σπιτιού σας;


Α. Με ένα πανί βουτηγμένο σε ξύδι και εφημερίδα.
Β. Με τα ειδικά πετσετάκια για το καθάρισμα των τζαμιών και φορώντας πλαστικά γάντια κατά τη διαδικασία.
Γ. Με το «πράσινο» σπρέυ για τα τζάμια και εφημερίδα.



4. Όταν τα ζιζάνια επιτίθενται στα φυτά σας  τι κάνετε;


Α. Ποτίζετε το φυτό με ένα μπουκάλι κόκα-κόλα για να τα εξοντώσετε. Μήπως όμως μαζί με αυτά καταστραφεί και το φυτό;
Β. Κάνετε ότι και η γιαγιά σας: ψεκάζετε τα ζιζάνια με ένα λίτρο νερό στο οποίο έχετε προσθέσει πράσινο σαπούνι και ένα κεφάλι σκόρδο τριμμένο.
Γ. Προμηθεύεστε από ένα φυτώριο το ενδεδειγμένο για την εξολόθρευση των ζιζανιών σπρέυ.



5. Βάφετε το σπίτι σας. Πού ρίχνετε το διαλυτικό μπογιάς μέσα στο οποίο βουτήξατε τα πινέλα σας για να τα καθαρίσετε;


Α. Στη λεκάνη της τουαλέτας-στο νεροχύτη μπορεί να λεκιάσει.
Β. Αφού βγάλετε τα πινέλα από το διαλυτικό ρίχνετε μέσα σ αυτό ένα σφουγγάρι ώστε να το απορροφήσει και πετάτε το σφουγγάρι στα σκουπίδια.
Γ. Αδειάζετε το διαλυτικό στο δοχείο με το οποίο το αγοράσατε και το πετάτε στον ειδικό κάδο για τα τοξικά απόβλητα,  όπως και τα  άδεια δοχεία της μπογιάς.


6. Σχεδιάζετε μια εβδομάδα διακοπών στο εξωτερικό. Με ποιο μεταφορικό μέσο θα ταξιδέψετε;


Α. Με αεροπλάνο. Δεν θέλετε να χάσετε ούτε μια μέρα διακοπών.
Β. Με το αυτοκίνητό σας. Θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο, θα στοιχίσει λίγο περισσότερο από το τρένο, αλλά δεν θα μπείτε στον μπελά των ωραρίων της αλλαγής των τρένων και της μεταφοράς των αποσκευών από το ένα στο άλλο.
Γ. Με το τρένο που μολύνει λιγότερο το περιβάλλον -η αεροπλοΐα σήμερα εκπέμπει διπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία.


7. Τα παιδιά λείπουν για μια εβδομάδα από το σπίτι και επομένως τα βρώμικα πιάτα είναι πολύ λιγότερα.


Α. Αποφασίζετε να μην τα  πλύνετε στο πλυντήριο πιάτων, αφού    δεν γεμίζει, και τα πλένετε στο χέρι.
Β. Βάζετε πλυντήριο πιάτων μέρα πάρα μέρα, αν και πάλι δεν γεμίζει, όμως αν τα αφήσετε περισσότερο θα μυρίσουν.
Γ. Τα  ξεπλένετε πολύ καλά στο νεροχύτη πριν τα βάλετε στο πλυντήριο ώστε να μη μυρίσουν μέχρι να γεμίσει το πλυντήριο.




8. Η φύση χρειάζεται πέντε χρόνια για να αποσυνθέσει:


Α. Τη μπάλα που πέταξε το παιδί σας μέσα σε ένα θάμνο και δεν ψάξατε να τη βρείτε.
Β. Την τσίχλα που θάψατε μέσα στην άμμο.
Γ. Την πλαστική σακούλα που σας πήρε ο αέρας κάπου μακριά και δεν τη μαζέψατε.




9. Τι είναι το οικολογικό αποτύπωμα;


Α. Τα ίχνη που αφήνει κάποιος όταν δεν κάνει άσχημα πράγματα ενάντια στη γη.
Β. Τα ίχνη που αποκαλύπτουν στην  αστυνομία τους δράστες ενός οικολογικού εγκλήματος.
Γ. Ένα σύστημα που επιτρέπει να μετράμε πόση  επιφάνεια του πλανήτη  απαιτείται για να παράγει αυτά που καταναλώνει ο καθένας από εμάς και να εξαφανίσει τα υπολείμματα τους.




10. Σε τι αντιστοιχούν 10.000  λίτρα νερού;


Α. Στην ποσότητα νερού που εξοικονομείται σε ένα χρόνο, όταν δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει συνέχεια κατά το πλύσιμο των δοντιών μας.
Β. Στην ποσότητα νερού που απαιτείται για να παραχθεί το τζιν και το Τι-σερτ, που φοράμε.
Γ. Στην ποσότητα νερού που καταναλώνει ένας άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του για να πλυθεί.


Οι σωστές απαντήσεις

1Γ. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Επιλέγοντας το ποδήλατο, εκτός  από μια καλή σωματική άσκηση, λύνετε και το πρόβλημα των μετακινήσεων σας σε κοντινές αποστάσεις, χωρίς να μολύνετε σε τίποτα το περιβάλλον. Σύμφωνα με τις στατιστικές, οι μισές από τις μετακινήσεις που κάνουμε με το αυτοκίνητό μας, επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα με τόνους καυσαερίων, δεν ξεπερνούν τα 3-4 χιλιόμετρα.

2Γ. Ο μέσος υπάλληλος γραφείου μέσα σε ένα χρόνο καταναλώνει περίπου 80 κιλά χαρτιού, τα οποία για να παραχθούν πρέπει να καταστραφούν δυο τουλάχιστον δένδρα, να καταναλωθούν 4800 λίτρα νερού, και να χρησιμοποιηθεί μια μεγάλη ποσότητα χημικών ουσιών για την επεξεργασία. Για τη σωτηρία των δασών, του νερού και τη μείωση των τοξικών απόβλητων,  είναι επείγον να μειώσουμε την κατανάλωση χαρτιού, κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερες εκτυπώσεις, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο χαρτί όταν εκτυπώνουμε ή γράφουμε, και να χρησιμοποιούμε και τις δυο όψεις του κάθε φύλλου. Εννοείται ότι κάνενα χαρτί δεν πρέπει να καταλήγει στα σκουπίδια, αλλά στον κάδο ανακύκλωσης χαρτιού.

3Α. Τα «πράσινα» απορρυπαντικά κάθε είδους, είναι σαφώς πιο φιλικά προς το περιβάλλον, από τα άλλα, με τις πολλές χημικές και τοξικές ουσίες. Όμως τα καλύτερα καθαριστικά είναι το ξύδι, η σόδα, το λεμόνι και το πράσινο σαπούνι. Καθαρίζουν εξίσου καλά με τα  διάφορα χημικά απορρυπαντικά, στοιχίζουν φτηνότερα και δεν μολύνουν το περιβάλλον. Για περισσότερες πληροφορίες περί οικολογικού νοικοκυριού μπείτε στο site: www.makemyhome.gr και στο www.noikokyra.gr.


4Β. Τα διάφορα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούμε στην κηπουρική αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό χημικών που καταναλώνονται επιβαρύνοντας έτσι το περιβάλλον. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τις συνταγές της γιαγιάς που και αποτελεσματικές είναι και φιλικές προς το περιβάλλον;

5Γ. Τα διαλυτικά και οι μπογιές που χρησιμοποιούμε περιέχουν τοξικές ουσίες που μολύνουν την ατμόσφαιρα όταν μέσω του αποχετευτικού δικτύου καταλήξουν στη θάλασσα ή στα ποτάμια, ή όταν τα πετάμε στα σκουπίδια και καταλήγουν στη χωματερή.
Για την ανακύκλωση τέτοιων υλικών ενημερωθείτε από τοsite: www.anakyklosi.idx.gr

6Γ.Το λιγότερο επιβαρυντικό για το περιβάλλον μεταφορικό μέσον για τα ταξίδια  είναι το τρένο και για τις καθημερινές μας μετακινήσεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για να μάθετε περισσότερα για το πόσο διοξείδιο του άνθρακος εκλύεται στην ατμόσφαιρα λόγω των μεταικινήσεων σας και άλλων καθημερινών συνηθειών σαςμπείτε στο site www.greenpeace.gr.


. Η καλύτερη λύση είναι βέβαια το πλύσιμο στο χέρι, με την προυπόθεση ότι πλένοντας τα πιάτα δεν αφήνετε τη βρύση να τρέχει συνεχώς, αλλά την ανοίγετε μόνο όταν ξεβγάζετε τα πιάτα. Τα πλυντήρια νέας τεχνολογίας έχουν και οικονομικό πρόγραμμα –καταναλώνει μικρότερη ποσότητα νερού. Αν και το δικό σας έχει τέτοιο πρόγραμμα προτιμήστε το ακόμα και όταν το πλυντήριο πιάτων σας είναι γεμάτο.

8Β. Μια μπάλα πλαστική ή από καουτσούκ χρειάζεται 200 χρόνια για να αποσυντεθεί, ενώ μια πλαστική σακούλα 400. Γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να τα αφήνουμε στη φύση ή να τα πετάμε στα σκουπίδια. Μόνο στους κάδους ανακύκλωσης.

9Γ. Οτιδήποτε τρώμε, τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούμε, ο τρόπος που ζεσταίνουμε το σπίτι μας…όλα έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον το οποίο μετριέται με το ισοδύναμό τους σε εκτάρια. Για παράδειγμα, αν σήμερα όλος ο κόσμος ζούσε με τον τρόπο που ζει ο μέσος Ευρωπαίος θα χρειάζονταν τουλάχιστον δυο πλανήτες σαν τη γη για να μπορέσει να επιβιώσει. Περισσότερα για το οικολογικό σας αποτύπωμα μπορείτε να μάθετε μπαίνοντας στο site www.wwf.gr.


10Α. Για να παραχθεί ένα κιλό βαμβακιού, τόσο δηλαδή όσο χρειάζεται για να φτιαχτεί ένα τζην και ένα Τι-σερτ, χρειάζονται περίπου 29.000 λίτρα νερού. Βέβαια αν το βαμβάκι είναι βιολογικό η ποσότητα νερού μειώνεται κατά 80%, πράγμα που σημαίνει ότι όταν ψωνίζετε βαμβακερά ελέγξτε πρώτα αν προέρχονται από βιολογικό βαμβάκι. Να θυμάστε ότι χρειάζονται περίπου 200 λίτρα νερού για να γεμίσετε την μπανιέρα σας, ενώ για ένα γρήγορο ντους δεν θα ξεπεράσετε τα 50-80 λίτρα. Αν λοιπόν την γεμίζετε μια φορά την εβδομάδα, μέσα σε ένα χρόνο θα ξοδέψετε περίπου 10.000 λίτρα νερού.



Βαθμολογία


Για κάθε σωστή απάντηση παίρνετε ένα βαθμό.

- Αν συγκεντρώσατε 8-10 βαθμούς, σας αξίζουν συγχαρητήρια. Αγαπάτε και προστατεύετε το περιβάλλον, ζείτε δηλαδή με τρόπο οικολογικό. Το μόνο που απομένει είναι να πείσετε και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας να κάνουν το ίδιο. Ενημερώστε τους σωστά και ευαισθητοποιείστε τους.

- Αν συγκεντρώσατε 5- 7 βαθμούς, σημαίνει ότι είστε ευαισθητοποιημένοι μεν, αλλά όχι επαρκώς ενημερωμένοι για το ποιες από τις συνήθειες και τις επιλογές σας είναι οι πιο κατάλληλες για την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν έχετε λοιπόν παρά να ενημερωθείτε καλύτερα.

- Αν συγκεντρώσατε 0-4 βαθμούς, ή αδιαφορείτε πλήρως για το περιβάλλον, ή πιστεύετε ότι εσείς δεν έχετε καμιά ευθύνη για την καταστροφή του, και συνεπώς και καμιά δυνατότητα να το προστατέψετε. Εκτός και αν η ιδέα να πηγαίνετε με το ποδήλατό σας στις κοντινές διαδρομές σας, να ξεχωρίζετε τα σκουπίδια σας σε ανακυκλώσιμα και μη, να μη σπαταλάτε το νερό και το ηλεκτρικό, και όλα τα σχετικά, σας φαίνονται πολύ δύσκολα και κουραστικά πράγματα. Λυπόμαστε που σας το λέμε, αλλά είστε εντελώς έξω από το πνεύμα της εποχής μας.


Άρτεμη Παπαδοπούλουhttp://www.lifesharing.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: