Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Τι είναι η φεριτίνη για το σώμα;

Τι είναι η φεριτίνη για το σώμα;
Ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο της λειτουργίας των κυττάρων. Χωρίς σίδηρο, τα κύτταρα χάνουν την ικανότητά τους προς μεταφορά ηλεκτρονίων, η σύνθεση αιμοσφαιρίνης στο αίμα είναι μειωμένη, αναπτύσσεται αναιμία, αλλά και μειώνεται η παροχή οξυγόνου στους ιστούς. Ο σίδηρος αποθηκεύεται με τη μορφή μιας αποθηκευτικής πρωτεΐνης, της φεριτίνης. Τα επίπεδα φεριτίνης του αίματος αυξάνουν με την πάροδο της ηλικίας στους ενήλικες.


Η φεριτίνη του αίματος χρησιμοποιείται σε φυσιολογικά άτομα και σε άτομα με έλλειψη σιδήρου, για να εκτιμηθούν οι αποθήκες σιδήρου του σώματος. Σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που χάνουν σίδηρο με την έμμηνο ρύση, τα επίπεδα φεριτίνης τους είναι χαμηλότερα συγκριτικά με την φεριτίνη τους μετά την εμμηνόπαυση.

Όταν τα επίπεδα της φεριτίνης μειώνονται, οι αποθήκες σιδήρου του σώματος αδειάζουν. Όταν υπάρχει υπερφόρτωση του σώματος με σίδηρο, η φεριτίνη αυξάνεται σε σημαντικά επίπεδα.

Η φεριτίνη αυξάνεται και επί χρήσεως ορισμένων φαρμάκων, επί φλεγμονών, επί ορισμένων καρκινωμάτων, σε νοσήματα αίματος, επί ηπατοπάθειας.

Όταν η φεριτίνη ευρίσκεται εκτός φυσιολογικών ορίων, η σωστή παθολογική ιατρική εξέταση είναι επιβαλλόμενη. Ο τύπος της διαταραχής σε συνδυασμό με τα ευρήματα από την ιατρική εξέταση και το ιατρικό ιστορικό κατευθύνουν την διάγνωση.
πηγή:healthierworld.gr

1 σχόλιο:

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ (Αντώνης Κρασάκης) είπε...

Πολύ κατατοπιστικό τo άρθρο σας! Ευχαριστούμε θερμά!
Αντώνης