Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Μύθοι και αλήθειες για να προλάβουμε το κρυολόγημα

άρρωστη γυναίκα ξαπλωμένη στον καναπέ και να φυσήξετε τη μύτη σας
Ο Φεβρουάριος θεωρείται ο αγαπημένος μήνας επέλασης της γρίπης και του κρυολογήματος. Γιατί όμως κάποιες χρονιές αρρωσταίνουμε βαριά, ενώ άλλες καταφέρνουμε να περάσουμε την κρύα εποχή αλώβητοι; Οι επιστήμονες καταρρίπτουν πέντε μύθους που αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συχνότερων παθήσεων του χειμώνα.
Μύθος 1: Η αρρώστια θέλει φαγητό.
Πραγματικότητα
: Το πιο σημαντικό σε περίπτωση κρυολογήματος ή γρίπης είναι να ακολουθείται ισορροπημένη διατροφή και να παραμένει ενυδατωμένος ο οργανισμός. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο ασθενής να πιέζεται να φάει. Αρκεί να λαμβάνει αρκετά υγρά και ορισμένους ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο και κάλιο. Καλές πηγές είναι τα κράκερ, οι μπανάνες, οι σούπες και οι χυμοί φρούτων.
Μύθος 2: Η κοτόσουπα νικάει το κρυολόγημα.
Πραγματικότητα
: Δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αποδείξεις. Μια μικρή έρευνα είχε δείξει ότι η κοτόσουπα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονώδους αντίδρασης του αναπνευστικού συστήματος και να βελτιώνει την αναπνοή των ασθενών.
Μύθος 3: Οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν πάνω σε επιφάνειες για ώρες.
Πραγματικότητα
: Η διάρκεια επιβίωσης ενός ιού εξαρτάται από το είδος του. Συγκεκριμένα, ο ιός της γρίπης μπορεί να επιβιώσει από 8 έως 12 ώρες πάνω σε σκληρές επιφάνειες, όπως αυτές των επίπλων και του πάγκου της κουζίνας, αλλά όχι για πολύ πάνω σε μαλακές επιφάνειες, όπως ένα πανί. Είναι σημαντική λοιπόν η τακτική απολύμανση με διαλυμένη χλωρίνη ή απολυμαντικά μαντιλάκια.
Μύθος 4: Η λήψη ψευδαργύρου συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση από το κρυολόγημα.
Πραγματικότητα
: Οι έρευνες διχάζονται. Ορισμένες έχουν δείξει ότι όσοι παίρνουν καραμέλες για τον λαιμό, ενισχυμένες με ψευδάργυρο, ανακουφίζονται από τον πονόλαιμο. Αλλες έρευνες όμως υποστηρίζουν ότι οι εισπνεόμενες θεραπείες που βασίζονται στον ψευδάργυρο μπορεί να προκαλέσουν απώλεια της όσφρησης.
Μύθος 5: Υστερα από τρεις μέρες ο ασθενής δεν είναι πια μεταδοτικός.
Πραγματικότητα
: Εξαρτάται από τον ιό. Κάθε ιός είναι διαφορετικός και η διάρκεια μετάδοσής του εξαρτάται όχι από τον ιό αλλά από τον ασθενή. Για παράδειγμα, ένα παιδί που υποφέρει από γρίπη παραμένει μεταδοτικό περίπου μία βδομάδα.
Πηγή:Espressonews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: