Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Χυμοί: Ποια είναι η σημασία τους για την υγεία;



Οι χυμοί είναι μια πολύ ισχυρή πηγή θρεπτικών συστατικών για το ανθρώπινο σώμα. Με οποιαδήποτε μορφή και εάν καταναλωθούν, φρέσκοι, εμφιαλωμένοι, σε κουτιά ή ακόμη μετά από κατάψυξη, διατηρούν ένα πλούσιο περιεχόμενο σε θρεπτικές ουσίες που ευεργετούν τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η κατανάλωση χυμών είναι ισοδύναμο με την κατανάλωση φρούτων εκτός από το γεγονός ότι οι χυμοί δεν περιέχουν τις πολύτιμες φυτικές ίνες των φρούτων. Είναι καλύτερα κάποιος να τρωει φρούτα αλλά το δεύτερο καλύτερο είναι να πίνει χυμούς.

Οι χυμοί είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη. Περιέχουν όμως ψηλές ποσότητες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων διότι χρειάζονται αρκετά τεμάχια φρούτων για να δημιουργηθεί για παράδειγμα ένα ποτήρι 8 ουγκιών χυμού.
Οι χυμοί περιέχουν πολλές θερμίδες. Η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο. Ένα ποτήρι χυμού ισοδυναμεί με 1 από τις 7 έως 10 μερίδες φρούτων ή λαχανικών που συστήνεται ότι πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα.
Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν τρωμε κάθε μέρα τις ποσότητες φρούτων και λαχανικών που συστήνονται, μπορούμε να πίνουμε στην θέση τους ή να συμπληρώνουμε, με χυμούς. Χρειάζεται όμως προσοχή διότι η υπερβολική λήψη χυμών μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Αυτό συμβαίνει συχνότερα με το χυμό μήλου.
Ορισμένοι χυμοί περιέχουν ένα είδος ζαχάρου που ονομάζεται σορβιτόλη η οποία δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει σε ψηλές ποσότητες διάρροια.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τα βρέφη που μπορούν να παρουσιάσουν πιο εύκολα διάρροια λόγω χυμών. Τα βρέφη κάτω του 1 έτους είναι προτιμότερο να μην πίνουν χυμούς και στα μεγαλύτερα βρέφη να μην δίνεται περισσότερο από 2 μικρά ποτήρια των 6 ουγκιών χυμού την ημέρα.
Το κάθε είδος χυμού έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιδρούν θετικά στην υγεία:
  • Χυμός μήλου: Ένα ποτήρι χυμού μήλου περιέχει περισσότερο κάλιο παρά μια μισή μπανάνα. Το κάλιο είναι σημαντικό στοιχείο για τον οργανισμό και παίζει ρόλο στη ρύθμιση της πίεσης. Ο χυμός μήλου είναι πιο ήπιος για το στομάχι παρά οι χυμοί των εσπεριδοειδών. Έχει λιγότερες θερμίδες από το χυμό των σταφυλιών
     
  • Χυμός καρότων: Ο χυμός καρότων είναι πάρα πολύ πλούσιος σε βιταμίνες. Ένα ποτήρι χυμού καρότου παρέχει στον οργανισμό μας 6 φορές περισσότερη βήτα-καροτίνη από την ελάχιστη ποσότητα που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας.

    Η βήτα-καροτίνη προστατεύει την καρδία διότι παρεμβαίνει θετικά στον μεταβολισμό της κακής χοληστερόλης από τον οργανισμό μας. Ο χυμός καρότου είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνη C η οποία είναι πολύ σημαντική για την άμυνα του οργανισμού μας εναντίον των μολύνσεων και για την πρόληψη του καρκίνου
     
  • Χυμός μούρων: Δεν περιέχει πολύ ζάχαρη στη φυσική του μορφή και είναι αρκετά οξύς. Για το λόγο αυτό οι περισσότερες εμπορικές συσκευασίες προσθέτουν ζάχαρη και νερό. Παρά το γεγονός αυτό, ο χυμός μούρων είναι γνωστό ότι βοηθά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

    Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι όταν κάποιος πιει ένα ποτήρι χυμού μούρων μόλις αντιληφθεί τα πρώτα σημάδια ουρολοίμωξης, αυτό μπορεί να το βοηθήσει διότι καταπολεμούνται τα βακτηρίδια που είναι υπεύθυνα για τη μόλυνση. Επίσης ο χυμός μούρων είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Ένα ποτήρι χυμού μούρων, περιέχει την ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε κάθε μέρα
     
  • Χυμός σταφυλιών: Ο χυμός σταφυλιών είναι πλούσιος σε φλαβονοειδείς ουσίες που έχουν προστατευτικό ρόλο για την καρδία και βοηθούν στην πρόληψη θρομβωτικών φαινομένων που μπορεί να είναι η αιτία καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων
     
  • Χυμός πορτοκαλιού: Ο χυμός πορτοκαλιού είναι ο πλέον δημοφιλής χυμός. Έχει εξαίρετη γεύση αλλά είναι επίσης πολύ πλούσιος σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Περιέχει μαγνήσιο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών. Ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού περιέχει 2 φορές την ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας.

    Επίσης ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει φολικό οξύ το οποίο βοηθά στην καλύτερη υγεία του αγγειακού συστήματος με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης το φολικό οξύ παίζει ρόλο στην πρόληψη δημιουργίας ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης, του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου στα έμβρυα και συστήνεται για τις γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες.

    Υπάρχουν επίσης και χυμοί πορτοκαλιού, οι οποίοι εμπλουτίζονται σε ασβέστιο και μπορούν να είναι μια σημαντική εναλλακτική πηγή ασβεστίου για άτομα που δεν μπορούν να πίνουν γάλα λόγω προβλήματος με τη λακτόζη
     
  • Χυμός ντομάτας: Ο χυμός ντομάτας είναι φτωχός σε θερμίδες. Ένα ποτήρι χυμού ντομάτας περιέχει λιγότερες από τις μισές θερμίδες που περιέχει ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και ένα ποτήρι περιέχει τη μισή ποσότητα από την ημερήσια ανάγκη μας σε βιταμίνη C.

    Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο το οποίο και της δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της. Το λυκοπένιο είναι μια ισχυρή αντι-οξειδωτική ουσία η οποία βοηθά τον οργανισμό διότι εξουδετερώνει τις νοσηρές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται φυσιολογικά από τον μεταβολισμό. Το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και σε άνδρες φαίνεται από σχετικές έρευνες ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

    Με το χυμό ντομάτας χρειάζεται προσοχή διότι υπάρχουν εμπορικές συσκευασίες πολύ είναι πού πλούσιες σε αλάτι. Είναι προτιμότερο να καταναλώνεται χυμός ντομάτας χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι χυμοί είναι πολύτιμοι σύμμαχοί μας. Μπορούν συμπληρώνουν τα φρούτα και λαχανικά που πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα. Παράλληλα αποτελούν πολύτιμη πηγή νερού και ευεργετικών στοιχείων για τον οργανισμό μας.
Στις ζεστές εποχές του χρόνου, που ο ήλιος καιει και οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται, είναι προτιμότερο εκτός από το νερό, αντί να καταναλώνονται οποιαδήποτε άλλα βιομηχανικά ποτά να προτιμούνται χυμοί κάτω από οποιαδήποτε μορφή συσκευασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: