Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Εύκολες συνταγές για την τσικνοπέμπτη

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΜΠΕΪΚΟΝ
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
•   10 φέτες καπνιστό μπέικον αλεσμένες
•   3 κτσ τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
•   1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί ή μαυροδάφνη
•   1 αυγό
•   3 φέτες ψωμί χωριάτικο μουσκεμένο και καλά στημένο
•   1 κτσ ψιλοκομμένο μαϊντανό
•   1 κτσ τριμμένο κρεμμύδι (πολτός)
•   2 σκ. σκόρδου πολτοποιημένες
•   1/2 κτσ πάπρικα
•   1 - 2 πρέζες τσίλι ή καγιέν
•   αλατοπίπερο (προσοχή στο αλάτι, λόγω τυριού)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ



Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα, ώστε να δέσουν οι γεύσεις. Τηγανίζουμε ένα κομματάκι, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τις γεύσεις. Πλάθουμε μακρόστενα στρογγυλεμένα μπιφτέκια, όχι πολύ παχιά. Ψήνουμε στο φούρνο, στη σχάρα ή στο τηγάνι για 2΄ σε δυνατή φωτιά και εν συνεχεία για 3 - 5΄, αναλόγως με το πόσο ζουμερά τα θέλουμε.
Πατατούλες με μανιτάρια στο τηγάνι
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ:

1 ½ κ. φρέσκιες μικρές πατατούλες

1 κ. μανιτάρια ( champignons de Paris ή πορτομπέλο ή πλευρώτους) καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά κοπανισμένη

½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 φλυτζάνια λευκό κρασί

½ φλυτζάνι ελαιόλαδο

3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

½ κουτάλι του γλυκού ρίγανη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Με μια σκληρή βούρτσα τρίβουμε καλά τις πατατούλες για να τις καθαρίσουμε από χώματα και σκόνες. Δεν αφαιρούμε την φλούδα τους. Τις πλένουμε καλά, τις βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά και τις βγάζουμε πριν μαλακώσουν πολύ. Έπειτα, τις στραγγίζουμε, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τις κρατάμε στην άκρη.

Πλένουμε τα μανιτάρια σε τρεχούμενο νερό στα γρήγορα, έτσι ώστε να μην απορροφήσουν νερό κατά τη διάρκεια της πλύσης. Τα σκουπίζουμε, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα σοτάρουμε σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο. Μόλις βγάλουν τα υγρά τους (μετά από 5-7 λεπτά), προσθέτουμε και τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το σκόρδο και τη ρίγανη. Όταν μαλακώσουν και πιούν τα υγρά τους, σβήνουμε με κρασί. Όταν αρχίσει να συρρικνώνεται η σάλτσα του τηγανιού προσθέτουμε τη μουστάρδα και ανακινούμε το τηγάνι για να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε την τηγανιά ζεστή, συνοδεύοντας το αρνάκι των Χριστουγέννων.    
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: