Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Σαρακοστιανές Συνταγές

Λαγάνα-Το σήμα κατατεθέν της Καθαράς Δευτέρας


  • Λαγάνα-Το σήμα κατατεθέν της Καθαράς Δευτέρας
Υλικά

20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο λιωμένο
2 κ.σ. ζάχαρη
λίγο σουσάμι


Εκτέλεση

1. Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες.

2. Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.

3. Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.

4. Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 πίτες. Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.

5. Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15'-20'.

6. Οι λαγάνες στεγνώνουν γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες.

Χταποδομεζές σαρακοστής

Χταποδομεζές σαρακοστής
Υλικά για 4-6 άτομα
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 φλιτζάνι ξύδι για να βράσουμε με το χταπόδι
½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
2 πιπεριές φλωρίνης κομμένες σε λεπτά μπαστουνάκια
αλάτι
πιπέρι
1 κιλό χταπόδι
250 γραμμάρια μαυρομάτικα φασόλια
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαϊντανό
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα φασόλια για 45 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά μας.

Έπειτα καθαρίζουμε καλά το κεφάλι του χταποδιού από τα εντόσθια και το ξεπλένουμε καλά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το χταπόδι να βράσει σε μια κατσαρόλα χωρίς άλλα υγρά και μόλις πιει τα δικά του προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και 1 ποτήρι ξύδι και το βράζουμε για 1 ώρα.

Το βγάζουμε και το ψιλοκόβουμε σε ξύλο κοπής. Ανακατεύουμε τώρα όλα τα υλικά μας σ' ένα μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με λαδόξιδο και σερβίρουμε τη σαλάτα μας δροσερή.

http://www.sidagi.gr/

Νηστίσιμοι λουκουμάδες

Νηστίσιμοι λουκουμάδες
Υλικά Για 4-6 άτομα

3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι

1 και 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού χλιαρό νερό
50 γρ. φρέσκια μαγιά μπύρας
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Για το γαρνίρισμα

μέλι
κανέλα
ψιλοκομμένο καρύδι

Εκτέλεση
Σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά. Στη συνέχεια σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό και τα χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να γίνουν ένας λείος, μέτριος χυλός.

Αν θέλουμε βάζουμε τη διαλυμένη μαγιά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ του μίξερ και τα χτυπάμε 2 περίπου λεπτά στη δυνατή ταχύτητα.
Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 περίπου ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο ο χυλός και να σχηματιστούν φούσκες στην επιφάνεια του.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο καλαμποκέλαιο, την τοποθετούμε πάνω σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε τα λάδι να κάψει. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε ζύμη, τη βάζουμε στη χούφτα μας, την πατάμε να βγει, την κόβουμε με βρεγμένο κουτάλι και τη ρίχνουμε στο καυτό λάδι.

Κάθε φορά πριν χρησιμοποιήσουμε το κουτάλι, το βουτάμε στο νερό για να μην κολλήσει σε αυτό η ζύμη. Με μια τρυπητή κουτάλα, πιέζουμε τα μπαλάκια της ζύμης για μερικά λεπτά στο καυτό λάδι, ώσπου να πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα από όλες τις πλευρές.
Με την τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τους λουκουμάδες από το λάδι, τους τοποθετούμε σε πιατέλα, τους περιχύνουμε με ζεστό μέλι και τους πασπαλίζουμε με καρύδι και κανέλα.
Αν το μέλι είναι πολύ πυκνό, το αραιώνουμε με λίγο νερό και το βράζουμε για 2-3 λεπτά ξαφρίζοντας το.

Σερβίρουμε τους λουκουμάδες ζεστούς και φρεσκοψημένους.

Απαιτούμενος χρόνος: 10 λεπτα  πηγή ofono.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: