Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Ο θυμός δημιουργεί ρυτίδες στην ψυχή μας και στην ψυχή των παιδιών μας!

Την επόμενη φορά που θα θυμώσουμε, ας σκεφτούμε καλύτερα.
Ποιος θέλουμε να έχει το πάνω χέρι, εμείς ή ο θυμός;
.

Σίγουρα έχετε πολλούς λόγους να θυμώνετε. Κάποιες φορές είναι σαν όλα γύρω μας να είναι φτιαγμένα για να μας θυμώνουν.
.
Όμως ο θυμός γεννάει θυμό και καταλήγουμε να είμαστε όλοι συνοφρυωμένοι και άσχημοι, μας λέει η ψυχολόγος Σμαρούλα Παντελή. Το μέτωπό μας γεμίζει ρυτίδες, τα μάτια μας γεμίζουν ρυτίδες, μα πάνω απ’ όλα η ψυχή μας έχει ρυτιδιάσει κι αυτή, και έχουμε ξεχάσει πια να χαμογελάμε.
Οι έρευνες δείχνουν πως η ηρεμία μας εξαρτάται κατά πολύ από τον μυ που βρίσκεται στο μέτωπό μας και λέγεται προμετωπιαίος μυς. Όσο πιο χαλαρός είναι αυτός ο μυς του μετώπου μας, τόσο πιο ήρεμοι είμαστε. Όσο περισσότερο σουφρώνουμε το μέτωπό μας, τόση μεγαλύτερη ένταση δημιουργούμε στο σώμα μας. Σαν συνέπεια, βιώνουμε άγχος και κρίσεις πανικού που μας οδηγούν στη χρήση ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών.
Είναι καιρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Και εφόσον δεν μπορούμε να δώσουμε λύση από μόνοι μας στα προβλήματα της χώρας, ή να αυξήσουμε το μισθό μας, είναι ευκαιρία τουλάχιστο να ζήσουμε πιο συνειδητά με μεγαλύτερη ηρεμία. Όλοι ξέρουμε πως η ένταση και το άγχος πολύ συχνά σωματοποιείται και αρρωσταίνουμε. Ας φροντίσουμε λοιπόν τον εαυτό μας προσπαθώντας να αποφύγουμε το θυμό.
Μια σπουδαία ψυχολόγος, έλεγε πως δεν αξίζει να δίνουμε  το λόγο στο συναίσθημα του θυμού περισσότερο από 1 λεπτό.
 Όταν ο θυμός κατακλύζει τη ζωή μας περισσότερο από 1 λεπτό, τότε απίστευτες ποσότητες τοξινών κυκλοφορούν στο αίμα μας και είναι σαν να υποβάλλουμε την ύπαρξή μας σε ένα κατακλυσμό αρνητικότητας. Τέτοιοι κατακλυσμοί τοξικών συναισθημάτων, όπως ο θυμός,  μπορούν αργά και ύπουλα να μας αρρωστήσουν.

Σαν γονείς, θα θυμώσουμε πολλές φορές.
Τη μια γιατί το παιδί μας δεν υπακούει, την άλλη γιατί ο σύντροφός μας δεν μας βοηθάει, την Τρίτη γιατί είχε πολλή κίνηση, την Τετάρτη  γιατί μας ήρθε ο νέος φόρος, την Πέμπτη γιατί χάλασε το αυτοκίνητο, την Παρασκευή γιατί αρρώστησε η νταντά και δεν έχουμε πού να αφήσουμε το μωρό, και πάει λέγοντας. Η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες για να θυμώσουμε. Στην πραγματικότητα έχουμε πολλούς λόγους για να είμαστε συνεχώς θυμωμένοι.
Αλλά πόσο καλό είναι αυτό για την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας; Πόσα προβλήματα μας λύνει ο θυμός; Τις περισσότερες φορές μας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά μας λύνει.
Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα θυμώσουμε, ας σκεφτούμε καλύτερα. Ποιος θέλουμε να έχει το πάνω χέρι, εμείς ή ο θυμός;
.
dearmom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: