Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

7 απίστευτα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μιας γυναίκας στην εγκυμοσύνη


Το γυναικείο σώμα αλλάζει δραματικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συχνά, οι γυναίκες επικεντρώνονται στα αρνητικά και όχι άδικα – είναι δύσκολο να δει μια γυναίκα με καλό μάτι την ναυτία που νιώθει, τις καούρες και την κούραση που την καταβάλλει… Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που δεν τα χωράει ο νους μας και πραγματικά εντυπωσιάζουν.
 
 
 
 Φυσικά, καμία γυναίκα δεν είναι ίδια με κάποια άλλη και μπορεί να διαφέρουν, αλλά τα επτά πράγματα που ακολουθούν μπορούν να συμβούν σε μια έγκυο:
 
1. Η ποσότητα του αίματος αυξάνεται
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ποσότητα του αίματος στο σώμα μιας γυναίκας αυξάνεται κατά 50%, για να καταφέρει να υποστηρίξει τη μήτρα. Αντίστοιχα, η ποσότητα του αίματος που στέλνει η καρδιά στο σώμα αυξάνεται επίσης. Ως το τέλος της εγκυμοσύνης της, η μήτρα μίας γυναίκας καταλήγει να καταναλώνει το ένα πέμπτο από το αίμα που κατανάλωνε πριν την εγκυμοσύνη.
 
2. Λάμπετε
Αν πιάνετε τον εαυτό σας να κοιτάζεται συχνά στον καθρέφτη στην εγκυμοσύνη σας, δεν είναι απλά επειδή χαίρεστε που θα γίνετε μανούλες – υπάρχει και ιατρική βάση στο φαινόμενο αυτό. Η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος μπορεί να κάνει το πρόσωπο μιας γυναίκας πιο λαμπερό ή απλά αναψοκοκκινισμένο. Παράγοντας περισσότερες ορμόνες στην εγκυμοσύνη, οι αδένες της λιπαρότητας ενεργοποιούνται στο έπακρο και δίνουν στις γυναίκες αυτή την περίφημη λάμψη της εγκυμοσύνης.
 
3. Αναπτύσσετε ένα ολόκληρο όργανο
Το σώμα μιας γυναίκας στην εγκυμοσύνη αναπτύσσει ένα ολοκαίνουριο όργανο, τον πλακούντα – ο οποίος δημιουργείται μέσα στη μήτρα και παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο αναπτυσσόμενο βρέφος (παίζοντας επίσης καταλυτικό ρόλο στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα). Το όργανο αυτό αναπτύσσεται συνήθως στο ανώτερο κομμάτι της μήτρας και συνδέεται με το μωρό σας μέσω του ομφάλιου λώρου. Αφού έχει γεννηθεί το μωρό σας και η δουλειά του πλακούντα έχει έρθει στο τέλος της, αποβάλλεται απλά μέσα από τον γεννητικό σωλήνα (αν και ορισμένες γυναίκες επιλέγουν έπειτα… να τον φάνε!).
 
4. Χαλαρώνετε
Πιο συγκεκριμένα, καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη σας, οι ορμόνες (χαρακτηριστικά η ρελαξίνη) συχνά βοηθούν να χαλαρώσουν οι κλειδώσεις που συγκρατούν μεταξύ τους τα οστά και τα οστά της λεκάνης αρχίζουν να μετακινούνται ώστε να βοηθήσουν στη γέννηση του μωρού. Ορισμένες φορές μπορεί να αισθανθείτε λίγο πόνο ή δυσφορία (αν ο πόνος είναι οξύς επισκεφθείτε το γιατρό σας) και μόλις γεννηθεί το μωρό, οι αρθρώσεις σας θα γίνουν και πάλι πιο σταθερές.
 
5. Σταματάτε να μαδάτε
Έχετε τα πιο πλούσια, πιο τέλεια μαλλιά όλων των εποχών; Στην εγκυμοσύνη σταματούν τα μαλλιά να πέφτουν όπως συνήθως. Τις περισσότερες φορές το 85 με 95% από τις τρίχες στο κεφάλι σας μεγαλώνει, ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν σε «αδράνεια» και πέφτουν. Στην εγκυμοσύνη, τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων επιμηκύνουν τη φάση της ανάπτυξης, που σημαίνει πως έχετε λιγότερη τριχόπτωση και μπορείτε επιτέλους να πιάσετε τα μαλλιά σας σε μια πλούσια αλογοουρά (παρόλο που αυτά τα «επιπλέον» μαλλιά θα πέσουν μετά τη γέννα).
 
6. Αναπνέετε διαφορετικά
 Δεν είναι σπάνιο για μία γυναίκα να νιώθει πως της κόβεται η αναπνοή, ιδίως στα αργότερα στάδια της εγκυμοσύνης, όταν έχει δημιουργηθεί ο πλακούντας και αρχίζει να πιέζει το διάφραγμα. Η αναπνοή μπορεί όμως να αλλάξει και λόγω των υψηλών επιπέδων σε προγεστερόνη, που μεταφέρει από το σώμα σας το σήμα στον εγκέφαλο να μειώσει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα – άλλο ένα εκπληκτικό παράδειγμα του πώς το σώμα σας αλλάζει για να υποδεχτεί τον ερχομό ενός μωρού.
 
7. Η λίμπιντό σας αυξάνεται
 Με την αυξημένη κυκλοφορία στην περιοχή και τις ορμόνες που σας επηρεάζουν, οι έγκυες αισθάνονται τη λίμπιντό τους ανεβασμένη. Κι αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν επίσης και την ευαισθησία σας, βοηθώντας τον οργασμό. Όπως και όλα όσα σχετίζονται με το σεξ όμως, δεν έχουν όλες οι γυναίκες τη διάθεση να κάνουν έρωτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 eimaimama.gr- huffingtonpost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: