Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Κοινά λάθη σχετικά με την καταγωγή περίφημων πιάτων


Κοινά λάθη σχετικά με την καταγωγή περίφημων πιάτων (1)
Οι εθνικές κουζίνες κρύβουν πάντα εκπλήξεις, με τα πιάτα-σήματα κατατεθέν να μαγεύουν τους ουρανίσκους.
Πάνω στην παραζάλη λοιπόν της νοστιμιάς, έχουμε συχνά λανθασμένες εντυπώσεις για την προέλευση διάσημων πιάτων ή για το πού έγιναν τελικά δημοφιλή.

Έτσι, πολλά πιάτα που θεωρούμε ότι έλκουν την καταγωγή τους από συγκεκριμένη χώρα είτε δεν κατάγονται από κει είτε αντιθέτως σερβίρονται με τρόπο που δεν μοιάζει σε τίποτα με ό,τι έχουμε συνηθίσει.
Είναι όμως και το άλλο: για λιχουδιές που είμαστε σίγουροι ότι είναι εθνικά πιάτα χωρών, αποδεικνύεται είτε ότι έχουν μικρή σχέση με τη χώρα είτε δεν τα προτιμούν οι ντόπιοι πληθυσμοί!
Ας δούμε λοιπόν μερικές ξακουστές «παρεξηγήσεις» σχετικά με την καταγωγή του φαγητού…
French fries (τηγανιτές πατάτες)
Κοινά λάθη σχετικά με την καταγωγή περίφημων πιάτων (2)
Παρανόηση: Τα French fries κατάγονται από τη Γαλλία (το λέει και το όνομα!)

Τα French fries είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές συνοδευτικό σε όλο τον κόσμο, με το «French» να υποδηλώνει ότι προέρχονται από τη Γαλλία. Κι ενώ οι Γάλλοι έχουν κάνει πράγματι ό,τι μπορούν για να διεκδικήσουν την πατρότητα της λιχουδιάς, η πραγματικότητα είναι ότι το πιάτο προέρχεται από το Βέλγιο. Είναι βελγική «εφεύρεση» λοιπόν και υπάρχει και λαϊκός θρύλος για την καταγωγή του: οι Βέλγοι συνήθιζαν να τηγανίζουν ψαράκια, κι όταν δεν υπήρχε η επιλογή του ψαριού, τηγάνιζαν αντιθέτως πατάτες στο σχήμα των μικρών ψαριών, απ’ όπου προέρχεται το ιδιαίτερο σχήμα των… Belgian fries.
Τσιμιτσάνγκα
Κοινά λάθη σχετικά με την καταγωγή περίφημων πιάτων (3)
Παρανόηση: Η τσιμιτσάνγκα είναι μεξικανικό πιάτο
Η τσιμιτσάνγκα είναι από τα πρώτα πιάτα που μας έρχονται στον νου όταν σκεφτόμαστε τη μεξικανική εθνική κουζίνα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει σχέση με το Μεξικό! Η αλήθεια είναι ότι η τσιμιτσάνγκα θα ταίριαζε καλύτερα στην κατηγορία «Tex-Mex», παρά το γεγονός ότι το τηγανιτό μπουρίτο δεν κατάγεται ούτε από το Τέξας. Φαίνεται να είναι η μεξικανικής σύλληψης νοστιμιά που αναπτύχθηκε στην Αριζόνα των ΗΠΑ, η οποία σκοπεύει πλέον να την καθιερώσει ως πολιτειακό πιάτο…
Σπρινγκ ρολς
Κοινά λάθη σχετικά με την καταγωγή περίφημων πιάτων (4)
Παρανόηση: Τα σπρινγκ ρολς είναι κινεζικό φαγητό
Τα σπρινγκ ρολς που συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε στον δυτικό κόσμο δεν έχουν και πολλά κοινά με το αντίστοιχο κινεζικό πιάτο. Κι αυτό γιατί η εκδοχή που ξέρουμε έχει φτιαχτεί από τους κινέζους μετανάστες της Αμερικής, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ό,τι μπορούσαν να βρουν για να κάνουν τα δικά τους σπρινγκ ρολς να μοιάζουν μεν με της μαμάς πατρίδας, αλλά να αρέσουν ταυτόχρονα και στο αμερικανικό κοινό. Οι διαφορές τους έχουν να κάνουν με το ότι το αυθεντικό κινεζικό πιάτο είναι πολύ πιο ραφινάτο και ντελικάτο από το δυτικοποιημένο αντίστοιχο…
Νάτσος
Κοινά λάθη σχετικά με την καταγωγή περίφημων πιάτων (5)
Παρανόηση: Τα νάτσος είναι σήμα-κατατεθέν της μεξικανικής κουζίνας
Ενώ πράγματι τα νάτσος έχουν «εφευρεθεί» από Μεξικανούς, δεν αφορούσαν ωστόσο στην τοπική κουζίνα: ο σκοπός ήταν να ικανοποιήσουν τους ουρανίσκους των τουριστών από τη Δύση και κυρίως των Αμερικανών, οι οποίοι επισκέπτονται αθρόα τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Ο άνθρωπος που ευθύνεται μάλιστα για τη σύλληψη της ιδέας ήταν γνωστός ως «Ignacio», από το όνομα του οποίου προήλθε και το «νάτσος». Έτερος Μεξικανός, ο Frank Liberto, άρχισε τελικά να τα πουλάει σε τουριστικούς χώρους και αξιοθέατα της χώρας και τα υπόλοιπα είναι Ιστορία. Όσο για το λιωμένο τυρί που τα συνοδεύει συνήθως, αυτό είναι η συνεισφορά του Liberto στην εμπορική «εφεύρεση» του Ignacio…
Σούσι
Κοινά λάθη σχετικά με την καταγωγή περίφημων πιάτων (6)
Παρανόηση: Το σούσι τρώγεται μετά μανίας στην Ιαπωνία
Η απάντηση που υπάρχει στο στόμα κάθε Δυτικού για το πλέον περίφημο πιάτο της ιαπωνικής κουζίνας είναι φυσικά το σούσι. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το σούσι δεν είναι καθόλου δημοφιλές στην Ιαπωνία, ή όχι τουλάχιστον όσο θα ήθελαν όσοι επιδιώκουν να μιμηθούν την ιαπωνική κουλτούρα. Ο ιάπωνας καταναλωτής σπάνια παραχωρείται στο σούσι, με πρόσφατη έρευνα να υποδεικνύει ότι λιγότερο από το 1/4 των πολιτών δοκιμάζουν σούσι δύο ή και περισσότερες φορές τον μήνα, κι αυτό γιατί το πιάτο αναλογεί συνήθως σε σημαντικά γεγονότα και επετείους. Είναι όμως και το άλλο: οι Ιάπωνες τρώνε σπανίως το είδος του σούσι που δοκιμάζουν οι Δυτικοί, κι αυτό γιατί προτιμούν το νιγκίρι…
Μακαρόνια με κεφτέδες
Κοινά λάθη σχετικά με την καταγωγή περίφημων πιάτων (7)
Παρανόηση: Τα μακαρόνια με κεφτέδες προέρχονται από την Ιταλία
Ένα από τα πλέον περίφημα αμερικανικά πιάτα θεωρείται ότι είναι το σήμα-κατατεθέν της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία σχέση με τη γειτονική μας χώρα. Κι αυτό γιατί μπορεί μεν να αναπτύχθηκε από Ιταλούς, όχι όμως στην Ιταλία: οι ιταλοί μετανάστες στις ΗΠΑ ευθύνονται για την πασίγνωστη νοστιμιά, την ίδια ώρα που στην Ιταλία δεν θα βρεις πουθενά τέτοιο συνδυασμό υλικών…
Κρουασάν
Κοινά λάθη σχετικά με την καταγωγή περίφημων πιάτων (8)
Παρανόηση: Τα κρουασάν είναι γαλλικά
Όχι μόνο πιστεύουμε μαζικά ότι είναι γαλλικό προϊόν, αλλά πολλοί το παραγγέλνουν και με «φτιαχτή» γαλλική προφορά για να είναι πιο κοντά στο πνεύμα του εδέσματος! Πλανώνται βέβαια, μιας και το κρουασάν αποτελεί εξέλιξη του κίπφερλ. Κι ενώ υπάρχουν διάφορες ιστορίες για την προέλευση της πεντανόστιμης λιχουδιάς, οι περισσότεροι θεωρούν ότι αποτελεί «εφεύρεση» ενός άντρα από την Αυστρία: ο αξιωματικός του αυστριακού πυροβολικού αποφάσισε να ανοίξει κατάστημα στη γειτονική Γαλλία με κίπφερλ, από το οποίο προέκυψε τελικά το κρουασάν…
Κορν-μπιφ με λάχανο
Κοινά λάθη σχετικά με την καταγωγή περίφημων πιάτων (9)
Παρανόηση: Το κορν-μπιφ με λάχανο είναι το εθνικό πιάτο της Ιρλανδίας
Με το St. Patrick’s Day να μας έχει μόλις αφήσει, χιλιάδες κόσμου απόλαυσαν στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη το εθνικό πιάτο της Ιρλανδίας προς τιμή του αγίου-προστάτη της χώρας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Ιρλανδοί δεν το προτιμούν καθόλου, την ώρα που δεν είναι βέβαια το εθνικό τους πιάτο. Η ιρλανδική κουζίνα δεν διαθέτει εθνικό πιάτο, την ίδια στιγμή που το κορν-μπιφ δεν είναι καν ιρλανδικό…
Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: