Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Τεστ Παπ για το στήθος! Πρόλαβε τον καρκίνο



Τεστ Παπ για το στήθος! Πρόλαβε τον καρκίνοΈνα επιπλέον εφόδιο στη μάχη για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, που αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως στις γυναίκες, διατίθεται και προτείνεται, πλέον, και στη χώρα μας.

Το τεστ Παπ για το στήθος παρέχει τη δυνατότητα πολύ πρώιμης ανίχνευσης ύποπτων κυττάρων στο μαστό και, επομένως, με τη σωστή καθοδήγηση, της αποφυγής εμφάνισης καρκίνου.

Ένας όγκος-καρκίνος δε δημιουργείται σε μία νύχτα. Η πλέον πρώιμη βλάβη συμβαίνει σε ένα και μόνο κύτταρο. Αρχίζει με δυσλειτουργία και κατόπιν με μορφολογική ατυπία. Σύντομα το ένα «άρρωστο» κύτταρο γίνεται δύο, τέσσερα, οκτώ. Η διαδικασία εξελίσσεται προοδευτικά, ώστε τελικά τα κύτταρα που πάσχουν να σχηματίσουν μια μάζα η οποία γίνεται αντιληπτή, ψηλαφητικά ή με τη μαστογραφία, μόνο αφού περάσουν τουλάχιστον 5 χρόνια από την έναρξη της παθογένειας. Η ευεργετική προσφορά του Παπ-τεστ έγκειται στη δυνατότητά του να ανιχνεύει τη βλάβη σε κυτταρικό επίπεδο.


Πώς Εφαρμόζεται
Δύο δοχεία σε σχήμα χωνιού εφαρμόζονται στους μαστούς, όπως το θήλαστρο. Κατόπιν ειδική συσκευή στην οποία καταλήγουν τα δοχεία αυτά, συνδυάζοντας θερμότητα, ήπια μάλαξη και αναρρόφηση, λαμβάνει έκκριμα διαμέσου της θηλής από τους γαλακτοφόρους πόρους, όπου το 95% των καρκίνων δημιουργείται. Το υγρό του εκκρίματος αναλύεται κυτταρολογικά για τυχόν ανεύρεση άτυπων κυττάρων. Με γνώμονα την ανεύρεση ή όχι κυτταρικής ατυπίας, οι γυναίκες κατατάσσονται σε ομάδες χαμηλού ή υψηλού κινδύνου. Γυναίκες στην εξέταση των οποίων δεν παράγεται έκκριμα έχουν χαμηλό κίνδυνο, ίσο με αυτόν του γενικού πληθυσμού. Ο κίνδυνος είναι διπλάσιος για τις γυναίκες από τις οποίες λαμβάνεται έκκριμα με φυσιολογικά κύτταρα. Για εκείνες στο έκκριμα των οποίων ανευρίσκονται κύτταρα, που παρουσιάζουν ατυπία, ο κίνδυνος γίνεται τετραπλάσιος ή πενταπλάσιος.



Γιατί να το Κάνεις;

Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί μόλις 5 λεπτά, μπορεί να διενεργηθεί σε γυναίκες ηλικίας από 25 έως 55 ετών ή και νωρίτερα, αν υπάρχει επιβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, δεν έχει παρενέργειες (π.χ. ακτινοβολία), είναι αυτοματοποιημένη, μη εξαρτώμενη από το χειριστή, παρέχει τη δυνατότητα μη επεμβατικής κυτταρολογικής εξέτασης του μαστού.



Αυτό που Χρειάζεται να Ξέρεις

Η εξέταση δεν υποκαθιστά τη μαστογραφία και δε γίνεται για να διαγνώσει τον καρκίνο. Η ανίχνευση ατυπίας απλώς θα ενεργοποιήσει πρώιμα τη διερεύνηση ή και την προληπτική αντιμετώπιση. Δρομολογείται η άμεση διενέργεια, πολύ πριν από την καθορισμένη ηλικία των 40, διαγνωστικής ή εντοπιστικής μαστογραφίας, υπερηχογραφήματος ή και μαγνητικής μαστογραφίας. Συστήνονται μέτρα αλλαγής του τρόπου ζωής, π.χ., διακοπή καπνίσματος, δίαιτα. Επιλεκτικά προτείνεται γονιδιακός έλεγχος ή ακόμη και λήψη χημειοπροφύλαξης (ταμοξιφένη).

Ευχαριστούμε τον Γιώργο Ν. Μητρόπαπα, M.D., Ph.D., Γενική - Ογκολογική - Λαπαροσκοπική Χειρουργική, διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδευθέντα σε King’s College Hospital of London, Faculte de Medecine de Montpellier

Institut de Recherche Contre les Cancers, Universite de Strasbourg (www.mitropapas.gr).



Το διαβάσαμε στο Shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: