Έχετε αναρωτηθεί για ποιο λόγο κάποιες τροφές σας είναι ιδιαίτερα «συμπαθείς», ενώ κάποιες άλλες δεν θέλετε ούτε να τις βλέπετε; Ή πώς εξηγείται το γεγονός ότι ορισμένες τροφές έχουν ελκυστική γεύση και άρωμα, ενώ αντίθετα, κάποιες άλλες σας προκαλούν… ναυτία;
Οι λόγοι που μας κάνουν να προτιμούμε μια τροφή λιγότερο ή περισσότερο, είναι πολλοί και διάφοροι. Κληρονομικοί παράγοντες ή επίκτητες συνήθειες, φαίνεται πως καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές μας συνήθειες.
Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα αναρωτηθείτε γιατί είστε «αλλεργικός» στα λαχανικά ή γιατί συνδυάζετε τις πιο αταίριαστες μεταξύ τους τροφές, μην βιαστείτε να αποδώσετε στον εαυτό σας χαρακτηρισμούς όπως «μίζερος» ή «λαίμαργος», γιατί όπως φαίνεται, συντρέχουν πολλοί λόγοι που «ρυθμίζουν» αυτά τα… γούστα σας.
Μάθετε λοιπόν, πώς εξηγούνται μερικές συνηθισμένες διατροφικές σας συνήθειες, σύμφωνα με τις απόψεις του συγγραφέα του βιβλίου «Taste: Surprising Stories and Science About Why Food Tastes Good» Barb Stuckey.
Μπορεί να είστε ανεκτικοί στη γεύση και να δοκιμάζετε άφοβα πολλά γεύματα χωρίς να ενοχλείστε από τις πιο ασυνήθιστες γεύσεις. Τι συμβαίνει όμως, αν παρά την ανεκτικότητα που δείχνετε, τυχαίνει να έχετε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης; Τότε, τροφές όπως τα τυριά με έντονη μυρωδιά, τίθενται αυτομάτως εκτός… διαιτολογίου. Η αλήθεια είναι ότι η γεύση των τροφών αυτών είναι συχνά εντελώς διαφορετική και σίγουρα, η μυρωδιά μας αποτρέπει από το να δοκιμάσουμε ορισμένες γεύσεις…
- Η μαύρη σοκολάτα σας θυμίζει… κάρβουνο;
- Ονειρεύεστε ένα γεύμα με πατάτες τηγανιτές δίπλα σε μια μπάλα παγωτού;
Σίγουρα έχετε επιζήσει πολλαπλών λοιμώξεων στα αυτιά σας, που θα μπορούσαν να έχουν «πειράξει» ελαφρώς τη γεύση σας. Η συγκεκριμένη συνήθεια όμως, δεν είναι και ό,τι πιο φυσιολογικό. Αν δεν είστε… έγκυος λοιπόν, ακολουθήστε μια συμβουλή: αντί να πειραματίζεστε με συνδυασμούς αλμυρών και γλυκών λιπαρών τροφών, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους που θα κάνουν τις θρεπτικές και υγιεινές τροφές που αποφεύγετε με κάθε τρόπο, περισσότερο ελκυστικές.
- Θα προτιμούσατε να φάτε «σαπούνι» αντί για κόλιανδρο;
- Είστε μανιώδεις λάτρεις του αλατιού;
Η εξήγηση της αγαπημένης σας συνήθειας, να προσθέτετε υπερβολική ποσότητα αλατιού στο πιάτο σας ή να προτιμάτε τις πολύ αλμυρές τροφές, πρέπει να αναζητηθεί στην περίοδο που ήσασταν ακόμη… στην κοιλιά της μητέρας σας. Οι ειδικοί λένε, ότι τα έμβρυα που μεγάλωναν σε ένα αφυδατωμένο περιβάλλον μέσα στη μήτρα, απολαμβάνουν πολύ περισσότερο τις αλατισμένες τροφές, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους…
- Τρώτε πρόθυμα καρότο και λάχανο;
- Σας «ξαφνιάζει» η γεύση του μαύρου καφέ ή του μπρόκολου;
Μάλλον είστε ειδική περίπτωση και ανήκετε στο 25% του πληθυσμού, που έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης και μπορεί να αντιλαμβάνεται τις πικρές, τις γλυκές, τις ξινές ή τις αλμυρές γεύσεις με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι όλοι οι υπόλοιποι. Για όσους διαθέτουν αυτές τις «υπερ- αισθήσεις», οι πικρές τροφές, όπως ο μαύρος καφές ή ορισμένα λαχανικά, είναι εξαιρετικά δυνατές και άσχημες… οπότε και αποφεύγονται.
- Η πικάντικη σάλτσα σας «τινάζει» στον αέρα;
Πηγή: clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου