Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Γενετικά τροποποιημένος ιός δίνει ελπίδα σε καρκινοπαθείς



Ελπίδα σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του ήπατος έρχεται να δώσει ένας γενετικά τροποποιημένος ιός, ο οποίος δοκιμάστηκε σε 30 ασθενείς που βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της νόσου.

Σύμφωνα με μία νέα ιατρική μελέτη επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο ιός έχει τη δυνατότητα να σκοτώνει όγκους και να αναστέλλει την ανάπτυξη νέων, παρατείνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο σημαντικά τη ζωή των ασθενών.

Στους 16 ασθενείς χορηγήθηκε υψηλή δόση της θεραπείας και κατάφεραν να ζήσουν περισσότερο για 14,1 μήνες κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τους 6,7 μήνες των 14 ασθενών που πήραν χαμηλή δόση.

Ο David Kirn, ο οποίος συμμετείχε στη συγγραφή της μελέτης, ανέφερε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής καταδεικνύεται ότι ένας γενετικά τροποποιημένος ιός μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο».


Ο David Kirn
Όπως αναφέρει το περιοδικό «Nature Medicine», η εν λόγω θεραπεία με το εμβόλιο Pexa-Vec ή JX-594, που έχει διάρκεια τέσσερις εβδομάδες, αφήνει υποσχέσεις για τη θεραπεία προχωρημένων συμπαγών όγκων.

«Παρά τις προόδους στη θεραπεία του καρκίνου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών με χημειοθεραπεία και βιολογική θεραπεία, η πλειονότητα των συμπαγών όγκων παραμένει ανίατη από τη στιγμή που είναι μεταστατική (σ.σ.: δηλαδή όταν έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα). Έτσι, υπήρχε ανάγκη για την ανάπτυξη μιας πιο ισχυρής ενεργής ανοσοθεραπείας» αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

«Το Pexa-Vec έχει σχεδιαστεί για να πολλαπλασιάζεται και στη συνέχεια να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ την ίδια στιγμή κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να επιτίθεται στον καρκίνο και να μειώνει τη ροή του αίματος στα καρκινικά κύτταρα» δήλωσε ο David Kirn, o οποίος εργάζεται στην εταιρεία Jennerex με έδρα την Καλιφόρνια.

Το εμβόλιο Pexa-Vec έχει κατασκευαστεί από τον ιό της δαμαλίτιδας, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί ως εμβόλιο για δεκαετίες, για την εξάλειψη νόσων συμπεριλαμβανομένης και της ευλογιάς.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη δοκιμαστική περίοδος για να επιβεβαιώσουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Μια νέα φάση παρακολούθησης, με περίπου 120 ασθενείς αυτήν τη φορά, είναι ήδη σε εξέλιξη, ενώ το Pexa-Vec δοκιμάζεται και σε άλλους τύπους καρκινικών όγκων.


Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη - Μάριος Μπουμπής




Δεν υπάρχουν σχόλια: