Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Η γυναίκα και το σώμα της!Ένα εκπληκτικό άρθρο απο την διαιτολόγο Πηγή Σγουρογιάννη

Την ευχαριστούμε θερμά

Πηγή Σγουρογιάννη
Διατροφολόγος Διαιτολόγος

Από τη γέννηση του ανθρώπου μέχρι την ενηλικίωση του, το σώμα υποβάλλεται σε διάφορες αλλαγές. Το γυναικείο φύλο δέχεται αυστηρότερη κριτική, όσον αφορά τη διαμόρφωση του σώματος, από αυτήν που δέχεται το αντρικό φύλο.
Από τους πρώτους μήνες ζωής του ανθρώπου, ξεκινάει η κριτική και τα σχόλια από τον περίγυρο για το σωματικό βάρος. Είναι συνηθισμένο, να συγκρίνονται τα παιδιά από γονείς, παππούδες ή από φίλους, (λανθασμένα βέβαια), ανάλογα με το βάρος τους και να προκύπτουν λανθασμένα συμπεράσματα . Στα χρόνια της εφηβείας, τα σχόλια επικεντρώνονται στα κορίτσια. Τα οποία δέχονται κριτική για το ύψος, το βάρος, το μέγεθος του στήθους και το πόσο «άνοιξε» ή όχι η λεκάνη. Μετέπειτα, όταν παντρευτεί μια κοπέλα και αυξηθεί το βάρος της, τα αρνητικά σχόλια συνεχίζουν και θεωρείται πλέον ως εγκατάλειψη της φροντίδας της εξωτερικής εμφάνισης. Στην ομορφότερη περίοδο της ζωής, η οποία είναι η εγκυμοσύνη για μια γυναίκα, συνεχίζει να δέχεται κριτική για την εικόνα της και οι περισσότεροι ρωτάνε πόσο βάρος έχει πάρει κι όχι εάν είναι καλά ή η πορεία της εγκυμοσύνης εάν εξελίσσεται ομαλά. Όταν γεννήσει, όλοι ρωτάνε πόσα κιλά της έχουν «μείνει» και πάει λέγοντας.

Ένας άνθρωπος είτε άνδρας είναι, είτε γυναίκα, δεν είναι ένας αριθμός στη ζυγαριά. Είναι ένα πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο ον. Σε κάθε ηλικία και σε κάθε περίοδο της ζωής μας, βιώνουμε πολλές συναισθηματικές καταστάσεις που καλό είναι να μάθουμε όλοι μας να τις διαχειριζόμαστε ή να βοηθάμε κάποιους να τις διαχειριστούν. Συνήθως πότε άθελα μας, πότε ηθελημένα, τους σαμποτάρουμε κάνοντας τους κριτική για τη σωματική τους διάπλαση. Τα αρνητικά σχόλια δε βοήθησαν ποτέ κανέναν. Είναι σπάνια περίπτωση να κριτικάρεις κάποιον αρνητικά για την εικόνα του σώματος του κι αυτός να πεισμώσει και να προσπαθήσει να την αλλάξει ή να τη βελτιώσει. Το πιο πιθανό είναι να επιφέρεις ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, γιατί σύμφωνα με το νόμο της φυσικής όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση.
Καλό είναι να καταλάβουμε εμείς οι γυναίκες κυρίως, ότι η σωστή διατροφή είναι το μέσο που καλύπτει τις βιολογικές μας ανάγκες κι όχι τις συναισθηματικές. Στη βρεφική ηλικία είναι σωστό να τρεφόμαστε υγιεινά και σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας για να αναπτυχθούμε σωστά. Αυτό καλό είναι να συνεχίζεται και στην υπόλοιπη ζωής μας, κάθε φορά για διαφορετικό λόγο ίσως. Η σωστή διατροφή είναι αυτή που προάγει την ανθρώπινη υγεία κι όχι την αποδοχή ή την απόρριψη από τον κοινωνικό περίγυρο. Εάν μόνες μας πιστέψουμε ότι είμαστε πολλά παραπάνω από ένα νούμερο στη ζυγαριά ή μέγεθος στα ρούχα, σίγουρα μπορούμε να πείσουμε και τους άλλους γι΄αυτό.
Είναι προτιμότερο να μάθουμε να αγαπάμε το σώμα μας, όποιο και να είναι αυτό, παρά να το εξαντλούμε με αυστηρές, εξαντλητικές και στερητικές δίαιτες. Με ένα πρόγραμμα ήπιας άσκησης και υγιεινής διατροφής μπορούμε να έχουμε ένα βάρος που καλείται από τους ειδικούς «φυσιολογικό» . Το σημαντικότερο όμως είναι να τα βρούμε με τους εαυτούς μας και ανάλογα με το σωματότυπο, ο οποίος για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικός να αποκτήσουμε το στυλ που μας κολακεύει και νιώθουμε εμείς άνετα σε αυτό!

Πηγή Σγουρογιάννη
Διατροφολόγος Διαιτολόγος Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: