Τηλεφώνημα από ηλικιωμένη γυναίκα που περιγράφει το εξής: η κόρη της είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι. Ο άντρας κακοποιεί τη σύζυγό του μπροστά στα παιδιά. Την βιάζει και την δέρνει. Τον τελευταίο καιρό ο γιος έχει αρχίσει και επιτίθεται σεξουαλικά στην αδελφή του. Η γιαγιά ζητάει βοήθεια. Από παντού. Πηγαίνει φυσικά και στην αστυνομία. Ωστόσο η μητέρα αρνείται ότι υφίσταται οποιαδήποτε μορφή βίας. Φοβάται τον άντρα της. Φοβάται να μιλήσει. Ισχυρίζεται ότι η γιαγιά έχει τρελαθεί κι ότι όλα όσα περιγράφει είναι αποκυήματα της φαντασίας της.
Δεν είναι μια ιστορία από το παρελθόν. Μήτε λαμβάνει χώρα σε κάποιο μακρινό μέρος. Είναι μια ιστορία στο τώρα, στην Ελλάδα του 2012.
Και αυτή την ώρα, σε κείνο το σπίτι, η οικογένεια δεν τρώει χαρούμενα όλη μαζί και δεν βλέπει τηλεόραση, συζητώντας. Σε κείνο το σπίτι η άμμος και η ομίχλη έχουν θαμπώσει τα παράθυρα κι ο έξω κόσμος μοιάζει τόσο μακρινός. Όπως και σε ένα σωρό άλλα σπίτια. Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Και τα πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η W.I.N. Hellas, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2006 κι από τότε δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, σοκάρουν με την αμείλικτη αλήθεια τους.
αι την δέρνει. Τον τελευταίο καιρό ο γιος έχει αρχίσει και επιτίθεται σεξουαλικά στην αδελφή του. Η γιαγιά ζητάει βοήθεια. Από παντού. Πηγαίνει φυσικά και στην αστυνομία. Ωστόσο η μητέρα αρνείται ότι υφίσταται οποιαδήποτε μορφή βίας. Φοβάται τον άντρα της. Φοβάται να μιλήσει. Ισχυρίζεται ότι η γιαγιά έχει τρελαθεί κι ότι όλα όσα περιγράφει είναι αποκυήματα της φαντασίας της.
Δεν είναι μια ιστορία από το παρελθόν. Μήτε λαμβάνει χώρα σε κάποιο μακρινό μέρος. Είναι μια ιστορία στο τώρα, στην Ελλάδα του 2012. Και αυτή την ώρα, σε κείνο το σπίτι, η οικογένεια δεν τρώει χαρούμενα όλη μαζί και δεν βλέπει τηλεόραση, συζητώντας. Σε κείνο το σπίτι η άμμος και η ομίχλη έχουν θαμπώσει τα παράθυρα κι ο έξω κόσμος μοιάζει τόσο μακρινός. Όπως και σε ένα σωρό άλλα σπίτια. Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Και τα πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η W.I.N. Hellas, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2006 κι από τότε δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, σοκάρουν με την αμείλικτη αλήθεια τους.

n
 
Η επιστημονική ομάδα της W.I.N. HELLAS διεξάγει κύκλους ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ενδυνάμωση των γυναικών – θυμάτων βίας. Τα προγράμματα αυτά, που είναι τα μόνα παρεμβατικά αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, παρέχονται δωρεάν κι αποτελούνται από 15 ενότητες, σε μορφή δίωρων εβδομαδιαίων σεμιναρίων. Διεξάγονται από συμβούλους της W.I.N. Hellas (ψυχολόγους & συμβούλους ψυχικής υγείας) με πολυετή εμπειρία στην υποστήριξη γυναικών-θυμάτων βίας. Παράλληλα, η W.I.N. HELLAS βοηθάει τις γυναίκες που χρειάζονται φιλοξενία σε ξενώνες και νομική καθοδήγηση φέρνοντάς τις σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς και υποστηρικτικές δομές.
Eπισκεφτείτε το: http://www.winhellas.gr
Πηγή: athensvoice.gr