Σίγουρα όλοι οι γονείς έχουν κάποιες φράσεις ταμπού, τις οποίες αν και χρησιμοποιούν κατά κόρον όταν βρίσκονται με φίλους τους, αποφεύγουν να τις εκστομίσουν μπροστά στα παιδιά τους.
Σε αυτές μπορείτε να προσθέσετε και κάποιες λέξεις, που οι ειδικοί προτιμούν να μην τις αναφέρουμε μπροστά στα παιδιά μας, για διαφορετικούς την καθεμία λόγους.
Μισώ: Μπορείτε να πείτε ότι «μισώ την κίνηση στο δρόμο, την ουρά στην εφορία, ή μια εκπομπή στην τηλεόραση», αλλά η λέξη «μίσος» και «μισώ» όταν αναφέρεται σε έναν φίλο, έναν δάσκαλο, ένα συγγενή κλπ δεν γίνεται εύκολα κατανοητή από τον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού σας.
Βλάκας: Είναι μία λέξη που τα μικρά παιδιά, όταν την ακούσουν, καταλαβαίνουν την αρνητική χροιά της και την επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά.
Καθυστερημένος: Η λέξη αυτή είναι τόσο προσβλητική, που στο εξωτερικό έχει δημιουργηθεί ένα website αφιερωμένο στην απαγόρευσή της (δείτε εδώ: http://www.r-word.org/).
Γκέι: Η λέξη γκέι είναι σχεδόν σίγουρο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άσχημο τρόπο από το παιδί σας, αν αυτό δεν είναι σε ηλικία για να καταλάβει τι ακριβώς εννοούμε λέγοντάς τη.
Ηττοπαθής ή looser: Η αγγλική έννοια χρησιμοπιείται πλέον ευρέως και στην Ελλάδα και καλό θα ήταν να μην την έχουμε στο λεξιλόγιό μας, γιατί προσβάλει την αυτοεκτίμηση κάποιου άλλου, γεγονός ανεπίτρεπτο και για εμας και για τα παιδιά μας.
Όχι: Είναι μία λέξη που εδώ, από το mother.gr, έχουμε επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη περιορισμού της, καθως, με τη συχνή χρήση της, χάνει το νόημά της! Διαβάστε: Μπορούμε να πουμε "όχι" και με άλλους τρόπους
Είναι κακό: Η φράση αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά κόρον, για τον ίδιο ακριβώς λόγο που δεν πρέπει να κάνουμε υπερβολική χρήση της λέξης «όχι»
Σκάσε: Εκτός του ότι είναι απαράδεκτη φράση, όπου και αν την απευθύνουμε, χρησιμοποιώντας την μαθαίνουμε τα παιδιά μας να είναι αγενή και απότομα, όταν δεν συμφωνούν με κάποιον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου